Image Hosted by ImageShack.us

< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Blog o nogometnom klubu iz Virovitice i navijačkoj skupini Lude Babe.

managed fund
managed fund Counter
posjetitelja

e-mail adresa:
luda.baba@yahoo.com

Sljedeće utakmice

Finale županijskog rukometnog kupa:
Rk Viro Virovitica
- Rk Slatina
Dvorana tehničke škole
10.12.2009 u 19 sati

Tablica 2. HRL sjever

11. kolo:
1. Brod Konstruktor...20
2. Spaćva...................15
3. Vidovec..................13
4. Trnovec..................13
5. Viro Virovitica.....12
6. Petrijevci.(-1).........12
7. AG Dinas...............10
8. KTC Križevci.........10
9. Koprivnica...............9
10. Požega................8
11. Borovo.(-1)..........8
12. NEXE 2...............0

Arhiva

16.05.2008., petak

O ispravaku netočnog navoda...

Kako naslov kaže, u pitanju je ispravak netočnog navoda i to iz sportske rubrike županijskog tjednika Virovitičkog lista (a iz koga drugoga). Spomenute novine su jedini lokalni virovitički list i pretpostavljam jednini županijski list tako da vijesti objavljene u Virovitičkom listu izlaze u gradu i županiji i velikoj većini stanovništva predstavljaju jedini izvor informacija o pitanjima lokalnog karaktera. Mlađa populacija drugi izvor informacija može pronaći putem interneta, međutim u ukupnom broju stanovnika, premda ne znam točne podatke, postotak ljudi koji koriste internet nije velik. Taj postotak još je manji u ruralnim krajevima koji predstavljaju većinu naše županije. Nisam siguran, međutim pretpostavljam kako Pitomača ima svoje lokalne novine dok isto pretpostavljam za Slatinu međutim nisam sto posto siguran.

Image Hosted by ImageShack.us

Kako sam se zanimao, pratio i navijao za Nk Viroviticu tako sam pratio sportsku rubriku Virovitičkog lista, a uz nju letimično i sve ostale rubrike lokalnog tjednika. Tijekom protekle tri godine, koliko otprilike traje moje intenzivnije praćenje lokalnog tjednika došao sam do zaključka kako je kvaliteta uređivanja sportske rubrike Virovitičkog lista katastrofalna. Neću se miješati u politiku premda bi imao što reći i o drugim rubrikama Virovitičkog lista nego ću se zadržati na sportu, premda bi mogao (i budem) u budućnosti napisati post o cjelokupnom izdanju lokalnog tjednika.

Tijekom svog praćenja zaključio sam kako su tablice objavljene u Virovitičkom listu kronično netočne, kao takve ne pružaju čitateljima točne i istinite informacije. Tijekom prošle sezone, koliko sam pratio, nije bilo niti jednog broja, u mnogim brojevima niti jedne tablice, u kojima ne bi bilo netočnih podataka. Početkom sezone odlučio sam preko bloga ispravljati netočne navode u tablicama objavljenim u Virovitičkom listu i napravio sam nekoliko takvih postova nakon čega sam odustao kako zbog nedostatka slobodnog vremena za pisanje bloga tako i zbog toga što su se neko vrijeme nakon tih mojih postova, tablice postale biti točnije, pa čak i točne.

Image Hosted by ImageShack.us

Međutim u današnjem broju, greška je takva da sam ju morao objaviti ovdje na blogu. Radi se o klasičnoj dezinformaciji. Neću ulaziti u motive objavljivanja iste. Mogu prihvatiti teoriju da se radi o banalnoj pogrešci, čistoj slučajnosti, međutim to ne mjenja činjenicu da je kvaliteta novina katastrofalna. Dakle, radi se o trećoj HNL istok u kojoj su do kraja prvenstva preostala još dva prvenstvena kola i završnica je maksimalno neizvjesna budući da se tri kluba bore za prvo mjesto koje osigurava plasman u drugu ligu. Gledajući tablicu vidi se da je prvi Grafičar Vodovod iz Osijeka sa 66 bodova, druga Virovitica sa 64 boda i treće Suhopolje sa 63 boda. Sljedeće kolo Virovitica gostuje u Osijeku kod Grafičar Vodovoda što je veliki derbi. Suhopolje kod kuće dočekuje osiječku Olimpiju. Sve se čini jasno, Virovitica treba pobijediti u Osijeku i dolazi na prvo mjesto te tada u posljednjem kolu na domaćem terenu sama odlučuje o svojoj sudbini. Suhopolje pak mora pobijediti na domaćem terenu osječku Olimpiju i u posljednjem kolu pobijediti u gostima Bjelovar, te ovisno o ishodu velikog derbija Grafičar Vodovod - Virovitica čekati kiks pobjedničke momčadi iz velikog derbija u posljednjem kolu. Grafičar Vodovod u najboljoj je situaciji jer sam odlučuje o svojoj sudbini i s dvije pobjede sigurno je prvi, ustalom isto kao i Virovitica samo što ona nema prednost domaćeg terena u velikom derbiju.

Tako tvrdi Virovitičli list i ja sam vidjevši tablicu i čitajući ga upijao te dezinformacije. I sve je bilo u potpunom redu dok nisam pročitao posljednja tri retka popratnog teksta (međutim ovdje ću prepisati posljednjih šest) koja kažu (napomena: riječ je o momčadi Suhopolja i njihovoj utakmici protiv Olimpije, a Retfala je naziv domaćeg terena Grafičar Vodovoda): "Drugi je to veliki derbi kola u kojemu Suhopolje mora uzeti kompletan plijen i mirno slušati vijesti iz Osijeka. Naime, svaki rezultat iz Retfale (osim pobjede domaćina) u tom slučaju ih vodi na prvo mjesto." I sad nakon toga ja pogledam na tablicu i vidim da se nešto ne poklapa, jer ukoliko Virovitica pobjedi na Retfali onda ona ostaje ispred Suhopolja.

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon toga prođem po nekim sportskim internet stranicama i dobijem točnu informaciju koja govori da je ustvari Suhopolje drugo na tablici s 64 boda, a Virovitica treća s 63 boda. Netko je zamijenio redosljed tih klubova na tablici objavljenoj u Virovitičkom listu. Točnu tablicu možete pogledati na stranici Sportnet.hr, također na službenoj stranici HNK Suhopolje. Istina je dakle nešto drugčija od one koju možemo pročitati u sportskoj rubrici Virovitičkog lista. Rekao sam da neću pisati o politici niti o ostalim rubrikama osim sportske u lokalnom tjedniku, međutim takvih primjera iznošenja neistinitih informacija, ili iznošenja informacija na nakav način da čovjek mora čitati između redova ili dešifrirati istinu iz posljednja tri retka članka koji zauzima cijelu stranicu, ima previše i sramota je za list i grad.

Pravo stanje na sportskom planu u 3. HNL istok je takvo da Virovitica mora pobijediti Grafičar Vodovod u Osijeku i nakon toga u posljednjem kolu pobijediti na domaćem terenu, te očekivati kiks Suhopolja u posljednja dva kola. Suhopolje mora pobijediti kod kuće Olimpiju, te nakon toga pobijediti u posljednjem kolu u gostima kod Bjelovara, a ovisno o rezultatu velikog derbija Grafičar Vodovod - Virovitica prije posljednjeg kola znati će odlučuje li samo o svojoj sudbini budući da svaki rezultat osim pobjede Grafičar Vodovoda u velikom derbiju, u slučaju domaće pobjede nad Olimpijom, Suhopolje vodi na prvo mjesto. Pobjeda Grafičar Vodovoda u velikom derbiju također baca Viroviticu van utrke za prvo mjesto. Neriješeni rezultat u velikom derbiju u slučaju pobjede Suhopolja nad Olimpijom ostavlja Virovitici minimalne šanse za prvo mjesto. Grafičar Vodovod kao prvoplasirani sam odlučuje o svojoj sudbini i s dvije pobjede sigurno je prvi. Naravno, mogućnosti kiksova se nikako ne mogu isključiti pa bi tako bilo koja od tri momčadi koje se bore za naslov mogla neplanirano kiksati. Npr. postoji mogućnost da Suhopolje ne pobjedi Olimpiju, ili da Grafičar Vodovod pobijedi Viroviticu pa zatim kiksa u posljednjem kolu na gostovanju u Križevcima...