Image Hosted by ImageShack.us

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Blog o nogometnom klubu iz Virovitice i navijačkoj skupini Lude Babe.

managed fund
managed fund Counter
posjetitelja

e-mail adresa:
luda.baba@yahoo.com

Sljedeće utakmice

Finale županijskog rukometnog kupa:
Rk Viro Virovitica
- Rk Slatina
Dvorana tehničke škole
10.12.2009 u 19 sati

Tablica 2. HRL sjever

11. kolo:
1. Brod Konstruktor...20
2. Spaćva...................15
3. Vidovec..................13
4. Trnovec..................13
5. Viro Virovitica.....12
6. Petrijevci.(-1).........12
7. AG Dinas...............10
8. KTC Križevci.........10
9. Koprivnica...............9
10. Požega................8
11. Borovo.(-1)..........8
12. NEXE 2...............0

Arhiva

16.08.2007., četvrtak

O utakmici na Rokovo...

Na Rokovo, 16. kolovoza, na Dan grada Virovitice, odigrana je utakmica 1. kola treće Hrvatske nogometne lige istok između Nk Virovitice i Nk Nedelišća. Utakmica se trebala igrati u nekom drugom terminu, međutim netko se sjetio kako bi bilo prigodno uklopiti odigravanje utakmice u program obilježavanja dana grada "Rokovo 2007" koji se proteže na više dana, te je tako termin utakmice pomaknut na danas, na četvrtak 16. kolovoza. S plakata na kojima je ispisan program događanja za ovogodišnje Rokovo pročitao sam kako će se utakmica igrati u 18 sati na igralištu Nk Virovitice (Borcu), međutim nije pisalo kakva će utakmica biti niti tko će biti protivnička momčad. Poslije sam saznao kako će se igrati natjecateljska (prvenstvena) utakmica te kako će protivnik biti momčad Nedelišća.

Na utakmicu sam otišao naravno "u civilu" zbog toga što je od strane Ludih baba na snazi bojkot utakmica Nk Virovitice, tako da su transparenti i zastava ostali kod kuće. Što se tiče momčadi jedinog virovitičkog nogometnog kluba Nk Virovitice, ove godine su se dodatno pojačali naravno stranim (uvoznim) igračima i također stranim (uvoznim) trenerom. Sve skupa potvrđuje moje predviđanje kako će s višim rangovima kojima uprava kluba bez suvislog promišljanja i planiranja teži, u momčadi Nk Virovitice igrati sami strani (uvozni) igrači. Prema mojem mišljenju trebalo bi prvo sagraditi dobar temelj te tek tada pokušati proboj u više rangove, trebalo je podržavati momčad koja se nakratko zvala Virovitica 2 koja bi se ove godine (da je kojim slučajem opstala) natjecala u prvoj županijskoj nogometnoj ligi. U ovakvoj momčadi Virovitice mladi igrači iz omladinskog pogona nemaju što tražiti jer se ne mogu natjecati protiv uvoznih igrača skupljenih sa svih strana, jednako kako se naši proizvođači sportske obuće u slobodno-trgovinskim uvjetima ne mogu natjecati s kineskim proizvođačima sportske obuće pa zato igrači nose kopačke "Made in China".

Glavna pojačanja momčadi Virovitice ove sezone svakako su trener Ivan Bedi (u svojoj trenerskoj karijeri trenirao Dinamo iz Zagreba) koji je domaćeg Damira Pervana potisnuo na poziciju pomoćnog trenera, zatim Belobrk (izvrstan napadač prešao iz Nk Kalinovac), Željeznjak (napadač), te Dragan Vaclavek (mislim iz Garešnice) koji igra središnjeg veznog jednako dobro kako u napadu tako i u obrani, a koji se u današnjoj utakmici uz golmana Pušića (Pule legenda - odličan golman, domaći igrač) pokazao kao najjača karika momčadi Virovitice. Primijetio sam još nepoznatih prezimena tako da nabrojana pojačanja zasigurno nisu sve što je uprava ove sezone dovela u klub. Od prošlogodišnje momčadi takozvane Virovitice primijetio sam kako nema Ratkovića i Grigića koji su bili osovina momčadi prošlogodišnje takozvane Virovitice, premda je npr. Vaclacek više nego dostojna zamjena za Ratkovića. Prošlogodišnje veliko pojačanje Crvenka sjedio je na klupi, dok također prošlogodišnje pojačanje Ivan Nežić nije bio u momčadi.

Spominjao sam više puta kako se ne slažem s klupskom politikom koja se među ostalim svodi na dovođenje stranih (uvoznih) igrača, međutim naravno da je poneko pojačanje nužno kako bi momčad imala kvalitetu pa bi tako npr. Vaclavek ili Belobrk s svojom igrom bili pojačanje bilo kojoj momčadi Nk Virovitice, ali uz njih ostatak momčadi trebali bi činiti domaći igrači koji su npr. u prošlogodišnjoj takozvanoj Virovitici bili Pušić, Viljevac, Pšihistal; koji bi trebali imati mjesto u svakoj momčadi Nk Virovitice. Pridodati njima nekog od stvarno dobrih igrača bivše a prave Nk Virovitice (2) npr. Tomljenović, Melinčević, Obrovac, itd... i imali bi odličnu momčad s domaćom jezgrom sposobnu za više rangove natjecanja, momčad koja bi se s godinama pomlađivala dobrim igračima iz vlastitog omladinskog pogona, što bi bila po mom mišljenju ispravna klupska politika Nk Virovitice.

Prema mojoj procjeni na utakmici na Borcu okupilo se oko 400 ljudi. Od stare ekipe (prije ujedinjenja) odmah na ulazu sreo sam Šonu koji je naplaćivao ulaz, uz igralište sam vidio Atu, a naš kapetan Ante Dražić - Vaso je bio unutar ograde igrališta uz klupu momčadi Virovitice, bivšeg predsjednika Damira Novaka - Piksija vidio sam među gledateljima. Prvo što čovjek koji je često na Borcu primjeti jest kako nema nekoliko drveća oko igrališta. Jedno ili dva na strani kod ulaza na Borac, a još nekoliko na suprotnoj strani, prema vojarni, koja su pretpostavljam srušena prilikom nevrijemena koji je pogodilo Viroviticu i terene Borca krajem prošlog mjeseca.

Utakmica je počela terenskom dominacijom domaće momčadi koja je stiskala gostujuću ekipu na njihovoj polovici tako da su se gosti morali povući na rub šesnaesterca. Gosti pokušavaju parirati domaćinu kontra napadima dugim loptama upućenim uglavnom na igrača Nedelišća s brojem 9 koji pokušava proboj i udarac prema golu ili upošljava druge suigrača koji se priključuju napadu, te time čak dolaze do naizgled opasnijih situacija po gol od prilika momčadi Virovitice jer napadaču Nedelišća malo fali da uspije sam izbiti pred golmana Virovitice Pušića, koji je usput na ovoj utakmici nosio kapetansku traku, a iz jednog takvog brzog kontra napada gostujući napadač trese vanjski dio mreže.

Image Hosted by ImageShack.us

Mislim kako se igrala 8. minuta utakmice kada Dragan Vaclavek koji je bio u posjedu lopte dvadeset ili više metara od gola Nedelišća upućuje preciznu i snažnu loptu u desnu stranu gola, golman se baca u lijevo ali ne uspjeva obraniti udarac te lopta odsjeda u mreži za vodstvo Virovitice od 1:0. Nakon vodstva domaće momčadi igra se nastavlja na isti način, Virovitica pritišće i pokušava kombinirati dok Nedelišće dugim loptama traži svoga centarfora koji tada završava akciju sam ili vraća loptu suigračima kada nastaju kraće kombinacije gostujuće momčadi. Neki od bjegova napadača s brojem 9 iz momčadi Nedelišća su na granici zaleđa, ali mislim kako tijekom utakmice nije dosuđeno niti jedno zaleđe momčadi Nedelišća, dok je sudac zbog nekih po mišljenju gledatelja nedosuđenih zaleđa bio na verbalnom udaru. Igrala se 24. minuta kada se Dragan Vaclavek, koji se na utakmici pokazao u najboljem svijetlu, našao u skoro identičnoj situaciji kao prilikom prvog zgoditka i s dvadesetak metara udaljenosti opucao malo višu loptu ponovno u desnu stranu, golman gostiju se baca za loptom ali ju ponovno ne može dohvatiti, te lopta završava u mreži za vodstvo Virovitice 2:0. Na slici ispod nalazi se igrač utakmice i veliko pojačanje Nk Virovitice - Dragan Vaclavek.

Image Hosted by ImageShack.us

U nastavku utakmice gosti iz Nedelišća uspjevaju izboriti poneki udarac iz kuta koji ne uspjevaju realizirati, međutim udarci Nedelišća prema golu su sve samo ne bezopasni, dosta ih prolijeće malo pokraj vratiju, dok neke golman Pušić mora svojim intervencijama braniti. U nekoliko akcija domaći igrači Virovitice bivaju srušeni na rubu šesnaesterca iz čega se rađaju dobre prilike za momčad Virovitice iz slobodnih udaraca. Jedna takva situacija bila je kontroverzna i domaći gledatelji tražili su jedanaesterac, nisam mogao dobro vidjeti situaciju jer se dogodila na suprotnom dijelu igrališta od onoga gdje sam stajao, međutim glavni sudac je nakon konzultacije s pomoćnim sucem dosudio prekršaj izvan kaznenog prostora. Slobodni udarci momčadi Virovitice ne odlaze daleko od vratiju ali ih ipak ne pogađaju tako da intervencije golmana gostiju u tom trenutku nisu bile potrebne. Do kraja poluvremena momčad Nedelišća propušta najveću šansu za postizanje pogotka. Prilikom jedne od brojnih dugih lopti upućenih naprijed igrač Nedelišća s brojem 9 uspjeva pobjeći obrambenim igračima Virovitice i izbija sam pred golmana Pušića. Međutim u jednom od zadnjih dodira lopte prije upućivanja udarca daje si prejak for (gura loptu predaleko naprijed) tako da do lopte prvi dolazi golman domaćih Pušić. Saljivi komentari ekipe mladih dečkiju koji su stajali sa strane nakon tako odigranog poteza bili su "zar je prodao utakmicu?". Napadač Nedelišća je ostao neko vrijeme van igre, činio se duboko razočaran stojeći minutu ili dulje u debelom zaleđu dok je njegova momčad posjedovala loptu i mogla mu ju proigrati. Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 2:0 za Viroviticu.

Napisao sam prije post na temu kako je Nk Virovitica prodala utakmicu druge HNL i napisao sam kako je to bio prvi put da sam uživo a zapravo na bilo koji način gledao očito prodanu utakmicu. Iako nije neka škola, neki od načina odigravanja prodane utakmice su slični prije spomenutoj akciji odigranoj na kraju poluvremena današnje utakmice. Tako npr. za slučaj kada ne želiš pobijediti a dođeš u situaciju da ideš jedan na jedan na golmana, onda loptu ili dodaš golmanu, ili opucaš debelo sa strane gola. Ako npr. želiš pobijediti (prodana utakmica) a ideš jedan na jedan na golmana (pod pretpostavkom da je golman u dogovoru) tada će golman stajati nepomično dok ti moraš gurnuti loptu pored njega, ili samo trčiš a golman će ti se baciti u noge namjerno skrivivši jedanaesterac...

Drugo poluvrijeme utakmice bilo je igrački lošije i nezanimljivije od prvog poluvremena, a proteklo je uglavnom u dominaciji momčadi Virovitice premda bez izrazitijih prilika za postizanje pogotka. Napadi momčadi Nedelišća su također otupjeli i nisu bili tako munjeviti i opasni kao u prvom poluvremenu, ipak gosti stvaraju nekoliko izglednih prilika, od kojih u najvećoj prilici iz jednog udarca pogađaju prečku, lopta se od prečke odbija do vratara Pušića koji se bacio za loptom te se od njega lopta odbija u teren.

Image Hosted by ImageShack.us

Momčad Virovitice napada uglavnom preko krila ili loptama u prostor iza zadnje linije obrane Nedelišća. Takvi napadi se pojačavaju kada trener Ivan Bedi u igru umjesto prošlogodišnjeg najboljeg strijelca četvrte Hrvatske nogometne lige sjever podskupina B (liga u kojoj je prošle godine igrala takozvana Virovitica) Belobrka koji je u Viroviticu prešao iz Kalinovca uvodi svježeg Pšihistala. Trener Virovitice se pred kraj utakmice nije mirio s rezultatom od 2:0 već je povicima i uputama dodatno poticao svoje igrače da pruže više do kraja utakmice. U 84. minuti još je jedna lopta odsjela u mreži Nedelišća. Nakon jednog od prodora momčadi Virovitice preko lijevog krila na vraćenu loptu u sredinu šesnaesterca nalijeće još jedno ovogodišnje pojačanje momčadi Virovitice Željeznjak koji pogađa mrežu gostiju za 3:0. Igrači Virovitice slave postignuti pogodak i rezultat koji se do kraja utakmice neće mijenjati. Nakon završetka utakmice službeni spiker je pozvao prisutne za zabavu koja će se poslije utakmice nastaviti u prostorima kluba gdje će prisutne zabavljati Gašo bend svojim zabavnim i/ili narodnim repertoarom.

Gledajući današnju utakmicu momčadi Virovitice prisjetio sam se utakmice odigrane prije točno godinu dana, na Rokovo, 16. kolovoza 2006. godine, koju ističem kao još jedan argument protiv načina na koji je obavljeno spajanje virovitičkih nogometnih klubova (poslije pola godine završeno gašenjem Virovitice 2) i u prilog tvrdnji kako je nova Nk Virovitica zapravo tro-klub (uprava i stručni stožer su iz Bratstva Gornje Bazije, igralište i grb kluba su iz Virovitice, boja dresova i status četveroligaša su iz Tvina). Utakmica se igrala također na igralištu Nk Virovitice (na Borcu) a dvije momčadi koje su igrale utakmicu bile su momčadi Nk Bratstvo Gornje Bazije i Nk Karlovac. Desetak dana ranije objavljena je odluka kako je Renato Romić jednoglasno izabran za predsjednika Nk Virovitice, kako će klub igrati u četvrtoj Hrvatskoj nogometnoj ligi sjever B (zahvaljujući statusu Nk Tvina), te kako će druga ekipa Nk Virovitice nastaviti natjecanje u dosadašnjem rangu. Na toj utakmici odigranoj prije točno godinu dana momčad Bratstva iz Gornjeg Bazija istrčala je na teren na Borcu odigrati utakmicu pretkola Hrvatskog nogometnog kupa u istom sastavu (Pušić, Ratković, Grigić, Pšihistal, trener Pervan, itd...) u kojem će slijedeće prvenstvo odigrati pod imenom Virovitica. Bila je to, kako su ljudi govorili, pomoć momčadi Bratstva kako bi se ista plasirala u natjecanje Hrvatskog nogometnog kupa prije nego što cijela momčad prijeđe u Nk Viroviticu. Svatko tko je bio na Borcu zna da samo treba sjesti na tribinu kako bi čuo razgovore, još ako upita nekoga ono što ga zanima i biti će informiran o stanju kluba i momčadi.